Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja

2022.05.13

A veszprémi Ruttner ház udvarából feltekintve egy régi őrbódé látványa tárult sokáig a városlakók elé, melynek történetéről Szijártó József nyugalmazott alezredes mesélt, aki majdnem 40 éven át (1976-2013) dolgozott a Veszprémi Büntetés Végrehajtási Intézet régi és új falai között is.

A régi börtön helyszíne nem olyan régen még Várbörtön múzeumként üzemelt tovább, hogy bepillantást kaphassunk az ottani életkörülményekbe. A veszprémi Törvényszék -3. szintjéhez csatlakozott egy régóta használaton kívüli őrbódé, mely egy 1958-ban készült képen már jó látható.

Fortepan/Keveházi János
Fortepan/Keveházi János

A későbbitől eltérően ez még valamivel kisebb, kis ablakokkal ellátott, nyeregtetős fából készült építmény volt.

Szijártó József elmesélte, hogy a későbbi - általunk mindennap látott - torony 1992-ben, a veszprémi törvényszék külső felújításával egy időben került elhelyezésre a Bakony Harci Helikopter Ezred segítségével. Sajnos előtte volt pár szökés a klasszikus rácsfűrészelős módszerrel, valamint a régi őrtorony igénybevételével, ezért hozták azt a döntést, hogy szükség van a védelem megerősítésére.

A -3-as szint (várbörtön múzeum helye) a 80-as években, elítéltek munkáltatásának a helyszínéül szolgált és raktárként üzemelt. Az egyik itt dolgozó elítélt rájött, hogy ki lehet menni az őrtoronyhoz. Azbeszt kötegből készített egy kötelet és hozzáerősítette a régi őrbódéhoz. Csoda, hogy nem szakadt le a kötél és nem égette le a kezét, de a szökés sikeresnek bizonyult egy ideig. A rabot azonban rövid időn belül elfogták, visszakerült a börtönbe és ezzel egyben felhívta fogva tartóinak a figyelmét is egy megoldandó problémára.

A Megyei Bíróság felújítása során a börtön udvarának egy részét rácsokkal és szögesdróttal elzárták. Itt állt egy őrtorony, amit a börtön nem használt. A torony tetejét levágták, helikopterrel felemelték és a régi torony helyére szállították. 

Így kapta meg új helyét, a ma már használaton kívüli, elrozsdásodott és életveszélyes állapotba kerülő szerkezet.  

Az "új" őrtorony innentől kezdve állandó megfigyelőhelyként szolgált, melynek tetején videókamerák és reflektorok is segítették az őrök munkáját.

Alezredes úr elmondása szerint a fogvatartottak szemfülessége egyébként határtalan volt, hiszen a nap 24 órája rendelkezésükre állt, hogy kitalálják szabadságuk útját, módját.

A bíróság épületének felújítási ideje alatt történt, hogy egy dolgozó elítélt - aki jól ismerte a helyiségeket a börtönön belül - rájött, hogy a hátsó lépcsőházban, középen található egy négyzet alakú rész, amelyen fel lehet jutni az akkori megyei bíróság területére. A négyzet alakú acélrúd sem jelentett problémát, mellyel le volt zárva. Szétfeszítették és a bíróság épületén keresztül sikerült kijutni két személynek. Az egyik menekülőnek külföldre is sikerült átszöknie és addig nem jött haza, amíg minden bűncselekménye el nem évült. A másikat rövid időn belül elfogták és visszaszállították.

Történt egy olyan eset is, amikor este kötél segítségével egy fűrészlapot juttattak be a börtön falai közé. Amikor felhangosították a tv-t, akkor kezdték el fűrészelni a rácsot. Egyikőjüknek csak az volt a feladata, hogy figyelje, hogy a felügyelő merre járhat. A szivacsmatrac huzatjait, valamint a lepedőket összekötözték és a 8 fős zárkából öten leereszkedtek a Ruttner - ház belső udvarába. Állítólag volt olyan pillanat, amikor egyszerre hárman lógtak a kötélen és mégsem szakadt le. A kérdezősködő járókelőknek pedig azt mondták, hogy filmforgatás miatt másznak lefele. Négy embert egyből elfogtak, egyet pedig egy hónap múlva egy igazoltatás alkalmával kaptak el.
Azt lehet mondani, hogy bár nem voltak sikeresek a szökések, de a régi épületnek, mely hamarosan megújításra kerül, sok emlékezetes percet szereztek.

Természetesen az újabb szökések újabb fejlesztéseket vontak maguk után. A belső falsíkba egy jelzőrács került beépítésre, mely a fűrészelést és a falsíkból való kimozdítást is érzékelte.

Az emlékeket a ház falai megőrzik, de a Veszprém Jókai 8-as szám alatti ház látképe hamarosan megváltozik. A Pepe Alpin Kft. csapatának gyors és szakszerű munkája eredményeként az őrbódé darabonként lebontásra került egészen a falsíkig. Bár sokakban felmerült a kérdés, hogy miért nem lehet a régi kor látványosságaként megtartani, de az állapota semmiképpen nem engedte ezt.

Helyét egy lift veszi át, melyből a megújult Várbörtön múzeum falai közé juthatunk majd fel.