volt gyermekkórház

Tánc- és Mozgásművészeti Központ
Veszprém sikerének a kulcsa a színes, sokrétű közösségi élet. A város és az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat kiemelt céljai között szerepel az alkotó közösségek segítése, építése, melyhez olyan, új minőségi terek kialakítása szükséges, melyek 2023 után is aktívan és fenntartható módon tudják szolgálni a város és régió kulturális igényeit és fejlődését. Veszprémben, ilyen jellegű fejlesztés már sikeresen meg tudott valósulni, a Hangvillában, megnyitása óta új, hasznos, a várost építő kulturális attrakciók jelentek meg, melyek jelenleg már meg is haladják az épület befogadóképességét. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata célul tűzte ki, hogy bővítse azon terek és helyek számát, amelyek új kulturális találkozási pontokat tudnak létrehozni létre, így helyet és teret biztosítva a városban jelenleg elszórtan és hely szűkében lévő tánc és mozgásművészeti csoportoknak, egyben edzési és fellépési lehetőséget biztosítva számukra. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódva kezdődött meg az egykori gyermekmenhely épületének és ingatlanának fejlesztése, kifejezetten a klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák befogadására egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon. Ez az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, a mind alapterületében, mind beruházási főösszegében legnagyobb infrastrukturális fejlesztés.

ötletgazda: Bélafi László

tervező: Anthony Gall

beruházó: VMVJ Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft

státusz: átadva, 2023. május


Ruttner-ház

Várbörtön látogatóközpont, hostelAz Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódó infrastrukturális beruházások sorában fontos helyet foglal el a Jókai utca 8. szám alatti épület felújítása. Az országosan védett műemlék épület, Veszprém épített örökségének jelentős eleme több évtizeden keresztül állt használaton kívül, állaga és állapota ez idő alatt folyamatosan romlott. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018-ban vásárolta meg az épületet azzal a határozott céllal, hogy azt megmentse, felújítsa. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése teremtette meg azt a lehetőséget, hogy a programsorozat célkitűzéseit szem előtt tartva az önkormányzat megkezdhesse az épület újjáélesztését. Az épületben egy az osztálykirándulásokat célzó hostel jellegű szállás funkció és a Várbörtön Kiállítás látogatói fogadóközpontja találtak itt otthonra, egy kávézó és rendezvényterem kialakítása mellett. Az átépítés befejeztével egy a vár falához illesztett személyfelvonó szállítja fel a Jókai utcából a megújult Várbörtönlátogatóit a Törvényszék épületében lévő kiállítási térbe.

A Jókai utca 8. szám alatt létesítendő szállásfunkció terve abból a felismerésből született, hogy Veszprém a többi megyeszékhellyel összevetésben szálláshely kapacitásainak szűkössége miatt lényegesen kevesebb látogató diákcsoportot tud fogadni a szorgalmi időszakban.

tervező: Madarasi-Papp Rita

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2023. február

Simoga-ház istállóépület 

Foton Audovizuális CentrumA várkapun túl, de még az érsekségi fejlesztéseken innen több évtizedes hányatott sorsa után új funkciókkal bővül az egykori Simoga-ház istállóépülete és a Tűztorony-udvar. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódva, a korábban vendéglátó és szórakozóhelyként működő épületegyüttes megújítása és bővítése Foton Audiovizuális Centrumként kelti újra életre az évtizedek óta használaton kívül álló épületegyüttest és környezetét.

A fejlesztés célja egy három szinten működő multifunkcionális létesítmény kialakítása, melyben helyet kap egy előadóterem, egy kávézó- és kiállítótótér, valamint a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye. A környezetrendezés fontos eleme a teljes Tűztorony-udvar megújítása, a Simoga udvar átalakítása és a várfal alsó függőkertjének rehabilitálása, lehetőséget teremtve különböző kulturális rendezvények befogadására ezzel ismét bekapcsolva a veszprémi vár ezen szegletét a város kulturális életébe.

tervező: Nóbik Orsolya, Szilvási Attila

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2023. június

GyárKert

KultúrParkVeszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata előtt 2021-ben nyílt meg a lehetőség a történelmi belváros peremén fekvő, több, mint 2,2 hektáros ingatlan, a Balaton Bútogyár egykori területének megvásárlására.. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódva az önkormányzat célul tűzte ki a terület integrálását a meglévő városszövetbe, az ingaltan megnyitását és bekapcsolását a város vérkeringésébe. A tervek alapján egy új városi nyitott közpark alakul ki a területen, mely a 2023-as évben az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kiemelt rendezvényhelyszíne. A parkba tervezett létesítmények, szem előtt tartva a város hosszú távú fejlesztési elképzeléseit, fenntartható módon kerültek kialakításra, ügyleve arra, hogy átalakításuk, esetleges elbontásuk során a lehető legtöbb elem újrahasznosítható legyen.

tervező: HelloWood, Pannonterv

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2023. május


Auer-ház

Hangszerkészítő műhely, apartmanok

Auer Lipót világhírű hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző szülőháza az elmúlt évekig magántulajdonban volt. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Európa Kulturális 2023 programsorozathot kapcsolódva, az országosan védett műemlék épületet egy, a korábbi tulajdonos által megkezdett, de soha be nem fejezett részleges átépítés után vásárolta meg. Az épület a teljes körű felújítás és átalakítást követően alkalmas lesz a városba látogató vendégművészek elszállásolására, valamint Auer Lipót munkássága előtt tisztelegve az újjáépített toldalékrészben Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelye talál otthonra. Az épület kertjében szabadtéri színpad kap helyet és Auer Lipót előtt tisztelegve helyet és teret biztosít majd kisebb szabadtéri koncertek megrendezésére.

tervező: Petrovai Krisztina

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2023. augusztus

Jutas Futókör

3278 m egybefüggő futópálya

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata célul tűzte ki a város majd egyharmadának otthont adó Jutas lakótelep funkcionális újragondolását, a városrészben lakó közösségek bevonását az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatba. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csapata a lakótelepen élők megszólításával és aktív bevonásával közösen fogott neki a szükséges infrastrukturális beavatkozások meghatározásának. A közössági tervezés során a meglévő adottságokat kihasználva fókuszba került bizonyos területegységek megújítása, egyes területek összekötése és a városrész kapcsolatainak erősítése.

A fejlesztés legfontosabb eleme, mely az egyes pontszerű beavatkozások és helyek összekapcsolását szolgálja, egy 3278 méter hosszú, a teljes lakótelep területén megvalósuló, önmagába záródó folytonos köztér, egy futópálya létrehozása, mely a lakótelep közlekedésében egy új, eddig hiányzó infrastrukturális elem szerepét is betölti. Kiterjedése miatt az egész városrészt érintő beavatkozásról van szó, a kialakításra kerülő öntött gumi burkolatú futókör, egy 1,60 méter szélességű "nagykörből", és két keskenyebb betét-, úgynevezett "iskolakörből" áll. 

tervező: Dulicz László, Smiló Dávid, Molnár Szabolcs

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2023. június

Hangvilla

Multifunkcionális Közösségi tér

A Hangvilla, az egykori veszprémi Séd Filmszínház épületének átalakításával, és bővítésével 2013-ban átadott kiemelt kulturális intézmény Veszprém belvárosában. A régi-új épület hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a megnyitásától kezdve Veszprém és a térség közkedvelt kulturális helyszínévé vált.

A Hangvilla megnyitása óta eltelt 8 év és a folyamatos kihasználtság már nyomott hagyott az épületen, így időszerű és szükségszerűvé vált, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódva az épület főbb közönségforgalmi tereinek megújuljanak és az üzemeltetési tapasztalatok figyelembevételével átalakuljanak. A földszinti fogadótér belsőépítészeti átalakítása teljesen új és modern enteriőrt biztosít az ide látogatók számára.

tervező: Anthony Gall, Vass Lili, Gall Eszter

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2022. július

Lovassy László Gimnázium

Közösségi tér

A Lovassy László Gimnázium Veszprém, a megye és az ország meghatározó középfokú oktatási intézménye. Az iskola épülete és ingatlana Veszprém belvárosában, frekventált és könnyen megközelíthető helyen található. Az iskola vezetésének és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának közös elhatározásával alakult ki az a fejlesztési program, mely kapcsolódva az Európa Kulturális Fővárosa 2023 rendezvényeihez új, nyitott, a város és diákok számára egyaránt elérhető közösségi térként álmodta újjá a gimnázium sport és rekreációs területeit.. Magas színvonalú és egyedi megjelenésű futó- és kézilabdapálya, valamint egy CrossFit park kap helyet az iskola udvarán, melyet a közösségépítés jegyében bárki igénybe vehet iskolaidőn túl is.

tervező: Fodor Anita, Bujdos Ágnes

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2023. augusztus

Szél utcai zsidó temető

Emlék park

A Szél utcai Izraelita Temetőt az 1730-as években nyitották a Veszprém városába települt zsidó családok és temetkeztek itt 1882-ig. A másfél évszázad alatt mindegy 450 elhunytat temettek el a területen.

Az elmúlt évszázad során a temető sírköveinek egy részét elhordták, nagy részük eltörött vagy az idők folyamán a föld alá került.

A rekonstrukció során egyfajta emlékparkká való alakítás volt a cél. Olyan hellyé, amely a mindennapokba beépülve a megemlékezés meghitt helyszínévé és egyben a pihenés és a szemlélődés terévé válhat a veszprémi lakosok számára.

tervező: Veszprémi Tájépítész műhely

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2023. augusztus


volt húsáruház

Digitális tudásközpontAz Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat célkitűzései között szerepel a jövő generációinak játékos formában történő oktatása, nevelése, a modern technikai eszközök emberközeli bemutatása ,így a központban a ma divatos digitális kultúra körébe tartozó attrakciók elérhetőek a legkisebb korosztályok számára: a VR (virtuális realitás) utazások és attrakciók, a robotika, az automatizálás, és a MI (mesterséges intelligencia) vezérelte megoldások is széles körben jelennek meg és segítik a városban és régióban meglévő oktatási nevelési intézmények munkáját.


tervező: Halász István

beruházó: VMJV Önkormányzata

lebonyolító: Veszprém 2030 Kft.

státusz: átadva, 2021. december


Veszprém, Pápai út

telepítési tanulmányterv és beépítési tervVeszprém gazdasági fejlődésének kulcsa a már meglévő, vagy a városba újonnan betelepülni szándékozó gazdasági társaságok segítése, megfelelő műszaki infrastruktúrával történő kiszolgálása. A Veszprém 2030 Kft., mint az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaság ezt a feladatot hivatott segíteni és támogatni, a befektetői szándékoknak megfelelően a településrendezési eszközök módosításának előkészítésével. 

tervező: Veszprém 2030 Kft.

beruházó: magántulajdonban lévő gazdasági társaság