Botond Pajta Kővágóörsön

2022.05.18

Március végén átadásra került Kővágóörs, a Káli medence és térségének legújabb rendezvényhelyszíne, a Botond Pajta.

A Kőfeszt programsorozatot évek óta szervező Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által benyújtott a "Kővágóörsi népi kulturális és közösségi kézműipari építmény ("Pajta") felépítése" című pályázatát 29 millió Ft értékben támogatta a VEB2023 Zrt.

A régiós infrastrukturális fejlesztések ellenőrzését, monitorozását és támogatását a Veszprém 2030 Kft. látja el.

A pályázat anyagában egy olyan kulturális, közösségi tevékenységeket magába foglaló épület, szabadtéri színpad és ahhoz tartozó kiszolgáló építmény létrehozását álmodták meg a pályázók, melynek központi eleme egy "Pajta" építése, ami a térség autentikus folklór-rendezvényhelyszíneként szolgál majd. A népzenére és néptáncra áhítozó közönség, valamint a nyári fesztivál alatt az éjszakába nyúlóan mulatozó vendégsereg számára nem volt a térségben egy olyan szabadtéri helyszín, ahol igazi táncházakat lehetett volna tartani.

Az infrastruktúra fejlesztésével az egész évben megrendezhető táncházak mellett, folklór programoknak, bemutatóknak, filmvetítéseknek, bábelőadásoknak, kerekasztalbeszélgetéseknek, emellett a kézműves, tárgyalkotó népi iparművészeknek is helyet tud biztosítani. Funkciója, hogy megvédje, megőrizze a kultúrát, a hagyományokat. Az alapítvány a munkájával kapcsolatot teremt az anyaországi és külhoni kulturális élet szereplői között is.

Fontos, hogy ne csak Veszprém városa, hanem a régió is gazdagodjon és fejlődjön az Európa Kulturális Fővárosa cím által. Ennek első példája a Botond pajta!