Megújul a világ első Kriptongyára Ajkán

2022.06.22

A Csinger-völgyben található épület, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa régiós fejlesztéseinek részeként, 300 milliós támogatásból újul meg mint Kripton - ház és Multikulturális Élményközpont, mely projektben a Veszprém 2030 Kft. mint műszaki tanácsadó van jelen.

Első ütemben az épület állagmegóvására, a tetőszerkezet- és az ablakok cseréjére, valamint az alsó szint aljzatbetonozására kerül sor. A munkálatok 2023 március végéig tartanak majd, melynek végeredményeként kortárs nemzetközi képzőművészeti eseményeknek és közösségi rendezvényeknek adhat majd helyet.

A gyár története Bródy Imre fizikus nevéhez köthető, akinek sikerült egy olyan eljárást kifejlesztenie, mely Magyarország ipartörténetében ma is kiemelkedő. Találmányában nem hitt senki, de végül világsiker lett belőle, hiszen Ascher Lipót az Egyesület Izzó akkori vezérigazgatója meglátta benne a hosszú távú lehetőségeket. A Csinger - völgy tiszta, bakonyi levegőjéből kivont kriptongázt az új eljárásnak köszönhetően itt palackozták és szállították a Tungsram budapesti gyárába. (kriptontöltésű izzó) 1944 nyaráig üzemelt a gyár.

Ajka Város Önkormányzata a megnyert támogatás felhasználásával célul tűzte ki, hogy a felújított Kriptongyár nem csak itt helyben, hanem Európában is felkeltse mindenki érdeklődését.

Ajka, múltjának köszönhetően gazdag ipari műemlékekben, ipari, kulturális és szellemi örökségben, mely jó alapjául szolgál, hogy a felújított helyszínre átkonvertálják a múlt örökségeit a jelenbe. Sor kerül a régi műtárgyak renoválására, a működéshez kapcsolódó kiszolgáló építmény létrehozására és eszközbeszerzésre.

A Kriptongyár és az Ajkai üveggyár fény és az üveg kölcsönhatására épülő kortárs művészeti elemeket is bemutató K+F+I központban, kiállító- és többfunkciós térben arra is választ kaphatnak az érdeklődők, hogy a jelenkori kreatív ipar milyen alkotást tud létrehozni a XXI. században. Kortárs művészeti-, nemzetközi fémszobrász kiállítások, fiatal dizájnerek bemutatkozása, workshopok, alkotótáborok, kulturális- és művészeti rendezvények, tudományos és szakmai szimpóziumok várják majd a látogatókat a 2240 m2 -es területen.