Visszatér a hegedűszó Auer Lipót szülőházába

2022.08.04

Megújul a világhírű veszprémi zeneszerző, Auer Lipót szülőháza a Thököly utcában. Az épület az Európa Kulturális Fővárosa programból is kiveszi majd a részét, és hosszú távon a hegedűművész emlékéhez méltó feladatot kap. 

A sokáig elfeledett veszprémi születésű zeneszerző és hegedűművész, Auer Lipót emlékezete az elmúlt években újra reflektorfénybe került: ezekben a napokban rendezik meg a nevét viselő klasszikus zenei fesztivált, és hamarosan a művész szülőháza is megújulhat.

A Thököly utcában található, országosan védett épületet azért vásárolta meg az önkormányzat, hogy megóvja az állagromlástól: a tulajdonosok már nem tudták vállalni a régi, egyre romló állapotú épület szigorú előírások szerinti felújítását. Ekkor még csak annyit lehetett tudni, hogy az ingatlant egy rekonstrukciót követően 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan szállásként szeretnék használni, mostanra azonban kikristályosodott a hosszabb távú hasznosítás koncepciója is.  

A hegedűműhelyben be lehet pillantani a hangszer készítésének és javításának kulisszái mögé, a mester rendhagyó órák keretében diákoknak, csoportoknak is tart majd bemutatókat. A hegedűk azonban nemcsak a "műtőasztalon" hevernek majd a gyógyulásra várva, a házban gyakran meg is szólaltatják őket. A műhelyhez kiállítótér és az udvaron szabadtéri színpad is kapcsolódik, így kisebb kamarakoncertek rendezésére is lesz lehetőség.    

A tervek szerint az épület felújítása a kivitelező kiválasztását követően idén szeptemberben kezdődhet meg. A külső munkákat még idén szeretnék befejezni, hogy a tél beköszöntével már a belső megújulásra koncentrálhassanak, 2023-ban pedig új korszak kezdődhessen az Auer-ház történetében. Az ingatlan felújítása nagyságrendileg 200 millió forintba kerül.