Hírek

Újabb ikonikus veszprémi épületegyüttes felújítása kezdődött el, ezúttal a Vár utca 17. kapuja mögötti területen. Szabadtéri színpad, multifunkcionális kulturális központ és az inspirálódásra tökéletes parkok is vannak abban az összetett beruházásban, ami a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően valósulhat meg.

Hamarosan elkezdődik Veszprém új futókörének a kivitelezése, mely a teljes lakótelep területén (Jutasi út - Munkácsy Mihály utca - Március 15. utca - Görgey Artút utca - Aradi vértanúk útja) helyezkedik majd el. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Veszprém 2030 Kft.-t bízta meg a projekt lebonyolításával.

Csütörtökön fél napra lezárták a Jókai utca forgalmát, mivel a Ruttner-házba éppen akkor emelték be azt a liftet, ami a bejáratot is jelenti majd a várbörtön múzeumba hamarosan. Közben a város másik pontján egy újabb fontos mérföldkövéhez érkezett az egyik építkezés, aminek köszönhetően az egykori gyermekkórház mellett épülő parkolóház már az...

Szekkók díszítik a 19. században épült veszprémi Ruttner-ház több falát, a falfestések restaurálását ezekben a hetekben-hónapokban végzik a szakemberek. Hallai Laura festőrestaurátor és Cser József segédrestaurátor ezekben a napokban a sérüléseket, hiányokat tömik be, vakolják és egészítik ki, hogy megfelelő felület jöjjön létre a festéshez.

Megújul a világhírű veszprémi zeneszerző, Auer Lipót szülőháza a Thököly utcában. Az épület az Európa Kulturális Fővárosa programból is kiveszi majd a részét, és hosszú távon a hegedűművész emlékéhez méltó feladatot kap.

A Csinger-völgyben található épület, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa régiós fejlesztéseinek részeként, 300 milliós támogatásból újul meg mint Kripton - ház és Multikulturális Élményközpont, mely projektben a Veszprém 2030 Kft. mint műszaki tanácsadó van jelen.

A veszprémi Jókai Mór utcában álló, romantikus stílusú Ruttner-ház felújítása során júniusban lehetőség nyílt a homlokzati kerámiadíszek vizsgálatára. A homlokzatról leemelt homlokzatdíszek az újabb kutatások és megfigyelések szerint az alsó-ausztriai gyárból, feltehetőleg Wagramból érkeztek az 1860 körül történt átalakítás során.

Kevés olyan beruházás van a térségben, ami annyira transzparens lenne, mint a veszprémi Európa Kulturális Főváros program építkezései. Péntek délután folytatva a korábbi sorozatot, ezúttal az átalakuló és funkciót magára öltő egykori gyermekkórház építkezését látogathatták meg a civil veszprémiek. A tárlatvezetést pedig személyesen a polgármester,...